Toiminto tilapisesti pois kytst.Failed to execute script: Http Status Code = 503

Taas osajaa!

16.05. 15:03

Toiminto tilapisesti pois kytst.Failed to execute script: Http Status Code = 503

Kurikan kirkonristin tienviitta on palannut ehostettuna paikalleen.

Kivinen paasi on aikanaan hakattu Käräjävuoren graniitista. Kuvanveistäjä Pauli Aaltonen suunnitteli paaden. Aaltonen veisti itse kivisen paaden huipulle kurikan osoittamaan keskipistettä suhteessa Vaasasta Kristiinankaupunkiin maanteitse. Kivimateriaalin toimitti Yrjö Keski-Kurikka, joka myös hoiti paaden pystytyksen aikanaan.

Viitat on maalattu uudelleen tiettävästi neljä kertaan. Vanhimmassa valokuvassa näkyy vain kaunokirjoitustyylillä kirjoitetut pitäjien nimet.

Kuortanelainen taidemaalari Iivari Honkola maalasi tienviittoihin taiteellista näkemystä myöhemmin 1930-luvulla. Tämä perintö on edelleen nähtävissä.

– Äitini Vappu Isohella maalasi viitat uudelleen 1980-luvulla. Iivari Honkola oli äitini isän veli, kertoi Jari Isohella.

Ensimmäisellä kerralla tienviitta pystytettiin kirkon kiviaidan viereen. 1930-luvun lopulla paasi siirrettiin tien toiselle puolelle Lotta-kahvila Kotipirtin pihaan. Myöhemmin kiveen törmäsi henkilöauto. Kolarin voimasta kivinen kurikka paaden huipulta lensi paikaltaan ja katkesi.

Tienviitta on siirretty myöhemmin nykyiselle paikalleen. Kurikan hieno maamerkki on kokenut kasvojenkohotuksen. Laineen Kivenveistämön Pirkko ja Hannu Laineen toimesta on paaden kiviosa puhdistettu ja oikaistu. Kyltit ovat uudet ja kilvet maalattu uudelleen Iivari Honkolan mallin mukaan Laineen kiviveistämöllä. –PYK

Toiminto tilapisesti pois kytst.Failed to execute script: Http Status Code = 503


AJANKOHTAISTA

NETTIKYSYMYS

"Hiekkakentälle" saatiin syksyksi viheralue aktiviteetteineen. Mitä mieltä?
Hienoa! Saa jäädä pysyväksi
Ookoo väliaikaisena ratkaisuna
En tykkää yhtään.

KUVAGALLERIATäältä pääset katsomaan lukijoiden kuvat sekä toimituksen kuvagallerian.

🌄 Kuvagalleria


9.11. näköislehti9.11. näköislehti